Een spannende mix van hedendaags en klassiek werk

Het werk van Elles Porck staat in de traditie van het impressionisme en de klassiek moderne schilderkunst van het begin van de twintigste eeuw. Schilders als Rik Wouters, Isaac Israëls en Modigliani gingen haar hierin zoal voor.

“Zij schildert op gevoelige, impressionistische wijze vrouwen, vaak uit een tijd van ruisende rokken, gesteven kragen en grote hoeden. Haar werken hebben een gelaagdheid waardoor de poëtische blik in de ogen van deze vrouwen doet vermoeden dat er meer schuil gaat achter hun schoonheid en hun grote hoed.“Haar portretten roepen herinneringen op aan een tijd waarin haast en drukte nog niet lijken te bestaan. Het zijn veelal portretten die uiting geven aan emoties en karakters.

Elles Porck stemt haar techniek af op de sfeer die het schilderij moet ademen. Soms schildert ze in ijle streken op een schetsmatige manier om een ingetogen en teer resultaat te bereiken. Maar een intense aanleiding inspireert tot een andere dimensie.

Misschien de rauwheid van het leven wat verzachtend, maar niet ontkennend. Geraakt door de veelkleurigheid in de mens, jong of oud, man of vrouw.

Steeds opnieuw op dat doek, in de klei, de betovering en verwondering zoekend..

Sinds een aantal jaren zoekt ze enkele keren per jaar aan de kust van Nederland of België een andere uitdaging ter inspiratie voor haar werk.. Een deel van deze schilderijen zal worden toegevoegd aan haar collectie.

Ook als beeldhouwster is zij actief. Hier is de mens haar model. Geen kleuren- of lijnenspel op het doek of papier, maar driedimensionaal vormgegeven in was of klei. Hier lijken haar modellen vrijere vormen aan te nemen. Ook de portretten zijn expressiever en ruwer dan die op het platte vlak. Toch is haar hand er een die ook houdt van het kleine detail, die subtiele beweging of touch.

Haar atelier is een echte werkplaats geworden. Het ruikt er naar verf en op de grond liggen studies voor een volgend beeld. Het is er een behoorlijke bende. Dan werkt ze het best. Veel herinneringen aan vervlogen doeken, exposities, mensen. Bron voor het nieuwe, altijd weer verwachtingsvol…

Deze zomer is haar boek verschenen: ELLES  PORCK  SCHILDERIJEN .

Het geeft een impressie van de werken die zij in de afgelopen jaren schilderde. Van de vrouwen die haar inspireerden en inspireren.

Top